Go to Dzogchen Monastery Home

HH Kyabje Dzogchen Pema Kalsang Rinpoche

HH Kyabje Pema Kalsang Rinpoche

Hänen Pyhyytensä Kyabje Pema Kalsang Rinpoche syntyi Dzachukan siunatulla seudulla itä-Tiibetissä 6. kesäkuuta 1943. Myös monet muut poikkeuksellisen lahjakkaat mestarit, suuri bodhisattva Patrul Rinpoche, verraton oppinut Mipham Rinpoche ja muita, ovat kotoisin tältä alueelta. Kyabje Rinpochen äiti oli toteutuneen mestarin Dzogchen Adro Sochon sisar ja hän kantoi monia dakinin merkkejä, kuten hänen kielessään luonnollisesti ilmenevä ah-tavu. Kun Kyabje Rinpoche oli vielä kohdussa, hänen tätinsä näki unessa säteilevän valkoisen kristallistupan putoavan sen teltan päälle jossa he asuivat. Kun hän syntyi, ympäröivä seutu täyttyi kukkivista kasveista, sellaisista joita ei ennen oltu nähty. Tämän lisäksi ilmeni monia muita merkkejä ja uutiset niistä levisivät nopeasti lähiseuduille. Rinpochen eno, neljäs Mura Rinpoche Pema Norbu, antoi lapselle nimen Pema Kalsang.

Kun hän täytti viisi vuotta, Dzogchen Kongtrul Rinpoche, joka oli elänyt Kyabje Rinpochen edellisen jälleensyntymän, Hänen Pyhyytensä 2. Pema Banzan kanssa, matkusti Dzachukaan perheen kotiin. Heti nähdessään mestarin, nuori Pema Kalsang istui hänen syliinsä iloa täynnä, kuin tämä olisi ollut vanha hyvä ystävä. Hän huomasi Kongtrul Rinpochen vyöhön sidotun veitsen ilmoittaen: "Tämä on minun". Veitsi oli kuulunut lapsen edelliselle inkarnaatiolle, 2. Pema Banzalle. Vähän tämän jälkeen huomattiin Rinpochen vanhempien nimien, hänen syntymäpaikkansa ja muiden yksityiskohtien vastaavan Jamyang Khyentse Chökyi Lödron, kuudennen Dzogchen Rinpochen Jigdral Jangchup Dorjen ja muiden aitojen mestareiden ennustuksia ja Pema Kalsang tunnistettiin suuren Khenpo Pema Banzan jälleensyntymäksi.

Dzogchen Bodpa Tulku lähti varta vasten Dzachukaan lahjoittamaan Kyabje Rinpochelle hänen ensimmäiset oranssikaapunsa ja pitämään hänestä huolta. Seitsemän vuoden ikäisenä Rinpoche vietiin Jangma-luostariin opiskelemaan lukemista, kirjoittamista ja astrologiaa Dzogchen Khenpo Chogyurin kanssa. Hän oli hyvin lahjakas ja suoriutui opinnoistaan nopeasti.

Kymmenvuotiaana, yhdessä Mura Tulku Pema Norbun, vanhempiensa ja seurueeseen kuuluvien parin kymmenen muun henkilön kanssa, Rinpoche lähti Dzogchen-luostariin. Muutaman tuhannen suuruinen joukko lamoja, munkkeja ja tavallisia kansalaisia ratsastivat kolmen päivän matkan toivottamaan hänet tervetulleeksi. Kaikki olivat pukeutuneet parhaimpiinsa ja he muodostivat Rinpochelle silkkisten auringonvarjojen ja voitonviirien kujan. Kun Kyabje Pema Kalsang Rinpoche saapui, hänet vietiin laman palatsin huipulla sijaitsevaan kokoontumissaliin ja asetettiin valtaistuimelle kuudennen Dzogchen Rinpochen, suuren Khenpo Jigme Yonten Gonpon ja suuren khenpo- ja tulkujoukon läsnäollessa.

Monta vuotta Kyabje Rinpoche asui Dzogchen Rinpochen suojissa ja yhdessä he opiskelivat Khenpo Jigme Yönten Gonpon johdolla. Tänä aikana he vastaanottivat perimmäisistä opetuksista lähes jokaisen. Lisäksi Dzogchen Rinpoche antoi hänelle monia tärkeitä voimansiirtoja. Hän sai myös ohjeet ja opastukset Mura Pema Norbulta, suurelta hengelliseltä mestarilta Ngawang Norbulta, Bodtul Dhonuk Tenpe Nyimalta, suurelta Khenpo Tupten Nyendrakilta sekä suurelta oppineelta Pema Öseliltä.

Vuonna 1955, 13-vuotiaana, Kyabje Rinpoche otti noviisimunkin valat yksityisopettajaltaan Khenpo Jigme Yönten Gonpolta. Myöhemmin hän otti täydet munkkivalat kuuluisalta hengelliseltä mestarilta Khenpo Wangde Rinpochelta ja sai nimen Tupten Longdock Tenpe Gyaltsen.

Kyabje Pema Kalsang Rinpoche matkusti kolmasti Dzogchen Rinpochen kanssa Dzongsar Khyentse Jamyang Choki Lodrun luostariin, erityisesti saamaan vanhan ja uuden tradition, suutrien, tantrojen, kaanonin ja termatekstien voimansiirtoja. He tekivät myös pyhiinvaellusmatkan keski-Tiibetiin ja Tsangiin tavaten monia opettajia, mukaan lukien Hänen Pyhyytensä 14. Dalai Laman.

Ajan 14- vuotiaasta 16-vuotiaaksi Kyabje Rinpoche asui Dzogchenin Pitkän Iän Retriittikeskuksessa suuren Khenpo Pema Tsewangin kanssa, joka opetti häntä henkilökohtaisesti. Tuona aikana hän läpäisi vaikeuksitta kaikki tekstien muistamiseen ja ymmärtämiseen liittyvät kokeet. Kaikki hämmästelivät hänen luontaista älykkyyttään. Noita vuosia Rinpoche pitää elämänsä onnellisimpana aikana.

Young Pema Kalsang Rinpoche

Vasemmalta: Kuudes Dzogchen Rinpoche, Hänen Pyhyytensä Kyabje Pema Kalsang Rinpoche, Gemang Tulku, suuri Khenpo Yonten Gonpo.

***** ***** *****

Syksyllä 1958, kun Kyabje Rinpoche oli 17-vuotias, Dzogchen Rinpoche vei hänet Gyalgi Drakkariin, suuren Khenpo Tupten Myendrakin retriittikeskukseen. Kyynelet silmissään Dzogchen Rinpoche pyysi khenpoa antamaan Kyabje Pema Kalsang Rinpochelle pitkän iän voimansiirron seitsemäntoista kertaa, hänen ikänsä mukaisesti. Dzogchen Rinpoche sanoi khenpolle: "Pian tulee buddhalainen perinne kohtaamaan esteitä ja tuhoa. Älä silloin huolehdi minusta vaan suuntaa huomiosi tähän nuorukaiseen".

Seuraavan vuoden talvena pakotettiin Kyabje Pema Kalsang Rinpoche, yhdessä Dzogchen Rinpochen ja suuren khenpo Yonten Gonpon kanssa, Degeen poliittiseen uudelleenkoulutukseen. Erässä tilanteessa Dzogchen Rinpoche ja khenpo onnistuivat palaamaan Dzogchen-luostariin. Kun he olivat lähdössä, Dzogchen Rinpoche rukoili Sonam Gyaltsenia, asuntonsa hoitajaa joka oli heidän kanssaan, pitämään oikein hyvin huolta Pema Kalsang Rinpochesta. Sonam Gyaltsen ajatteli silloin Dzogchen Rinpochen puhuvan vain nuoren Rinpochen huolehtimisesta muutaman päivän ajan sillä aikaa kun he olisivat poissa. Vasta myöhemmin hän ymmärsi sen, mitä hänelle oli sanottu, olevan enteellistä. Tämä oli viimeinen kerta kun he näkivät Dzogchen Rinpochen ja Khenpo Yonten Gonpon. Kun Kyabje Pema Kalsang Rinpoche vapautui vankilasta, he palasivat Dzogchen-luostariin ja elivät siellä yhdessä, kuin yksi perhe - juuri niin kuin Dzogchen Rinpoche oli neuvonut.

Seuraavat 20 vuotta toivat mukanaan hirvittäviä kärsimyksiä, jotka alkoivat jo ennen kulttuurivallankumouksen suurta myllerrystä. Kuusi tuhatta luostaria ja miljoona Tiibetin asukasta tuhottiin. Buddhadharman tukahduttamisesta suuriin fyysisiin kärsimyksiin, kaikenlaiset kielteiset olosuhteet raivosivat myrskyn lailla. Tänä aikana Kyabje Pema Kalsang Rinpoche rukoili päivin, öin Buddhan suurenmoisten opetusten uutta nousua. Hän vaaransi henkensä varastoidessaan salaa pienimmätkin osat kirjoituksista ja muista pyhistä esineistä jotka hän sai haltuunsa. Hän ei hukannut aikaa lepäämiseen kuluttavan pakkotyön lomassa, vaan väsymättä harjoitti Yidamin kehittämis- ja toteuttamisvaihetta sekä luomisvaiheen, täydellistämisvaiheen ja suuren täydellisyyden harjoituksia. Tällä tavalla hän sisällytti epäsuotuisat olosuhteet Dharmapolkuun.

***** ***** *****

Kyabje Rinpochen kolmantenakymmenentenä elinvuonna Buddhan opetusten aurinko nousi jälleen Tiibetin viileän maan ylle. Hän alkoi perustaa uudelleen Dzogchenin keskeistä luostaria ja tuoda taas yhteen hengellisen yhteisön jäseniä. Vuosien 1978 ja 1979 aikana Kyabje Rinpoche onnistui löytämään ja palauttamaan useita tärkeitä tekstejä ja patsaita, joista useimmat oli kannettava jalkaisin Tiibetin keskiosista ja Tsangin alueelta.

Vuonna 1981 perustivat Pema Kalsang Rinpoche yhdessä Zankar Rinpochen kanssa ensimmäisen Tiibetin kieltä opettavan koulun Sichuanin maakuntaan, paikalle jossa Shira Singin buddhalainen yliopisto sijaitsee. Hän kutsui opettajiksi suuria, koulukuntien rajat ylittäviä mestareita, Dzogchen- opetuslinjan ylimpiä haltijoita. Tämä oli kuin olisi lisännyt uutta öljyä Tiibetin koulutusjärjestelmän hiipuviin liekkeihin. Samana vuonna hän sai menestyksekkäästi valmiiksi Dzogchen-luostarin historiallisen lamapalatsin ensimmäisen kerroksen jälleenrakennustyöt.

Vuonna 1982, 32-vuotiaana, Kyabje Rinpoche oli valmistaumassa pyhiinvaellusmatkalle Intiaan mutta joutuikin pahaan auto-onnettomuuteen. Hän sai vakavia vammoja ja oli vähällä menehtyä. Kyabje Rinpochen oli vietettävä sairaalassa kokonainen vuosi. Kyabje Rinpochen itsensä mukaan: "Olin onnistunut selviytymään kaikista elämääni uhkaavista esteistä. Olin ainoana jäljellä kaikista lamoista ja munkeista jotka olivat eläneet Dzogchenin lamapalatsissa. Se, että pystyin jatkamaan työtä dharman hyväksi tuona Dzogchen-opetusten äärimmäisen heikkouden aikana oli varmasti Dzogchen Rinpochen rukousten ja Khenpo Tupten Nyendrakin antamien seitsemäntoista pitkän elämän valtuutuksen ansiota."

Lannistumatta, Kyabje Rinpoche sai voimansa takaisin ja matkusti Intiaan ja Nepaliin kahteen kävelykeppiin nojaten. Hän teki pyhiinvaellusmatkan kaikkiin tärkeisiin pyhiin paikkoihin ja tapasi HE Dzogchen Rinpochen etelä-Intiassa. Sieltä hän suuntasi Eurooppaan ja Yhdysvaltoihin antaen opetuksia monille onnekkaille länsimaalaisille.

Palattuaan Tiibetiin, Kyabje Rinpoche otti vastatakseen lamapalatsin rakennustöiden valmistumisesta ja myös Dzogchen-luostarin suuren temppelin jälleenrakennuksesta. Fyysisistä vaikeuksistaan huolimatta hän työskenteli itsekin rakennustyömaalla joka päivä. Keräten kaikki voimavaransa hän rakensi kultaisen, suurenmoisin jalokivin koristellun stupan saattaakseen arvoiseensa paikkaan kuudennen Dzogchen Rinpochen pyhät jäännökset, joita hän oli oman henkensä uhalla säilyttänyt kahdenkymmenenviiden vuoden ajan.

Suuren Aarteenpaljastajan Pema Namdrol Lingpan ennustuksesta:

    Shira Singhan harjoituskeskuksen
    Suurelta, urhoolliselta leijonavaltaistuimelta
    Tulee Padma[sambhava]n mielen emanaatio nimeltä Pema,
    Valaisemaan auringon lailla
    Voittajan opetusten
    Suurenmoisen ja taitavan viisauden
    Ja monien nuorten Pemojen
    Tuhatlehtiset lootukset puhkeavat kukkaan.

Vuonna 1988 tämä ennustus alkoi muuttua todeksi kun suuren buddhalaisen yliopiston, Shira Singin jälleenrakennustyöt alkoivat. Kyabje Rinpoche käytti sen pienen rahasumman, jotka hän oli saanut korvauksena auto-onnettomuudesta, rakennustöiden aloittamiseen. Viidenkymmenen munkin ryhmän kanssa Kyabje Rinpoche rakensi asuntolarakennuksen kahdelle sadalle munkille sekä suuren temppelin. Hän kutsui paikalle kirjoitukset tuntevia mestareita ja niin alkoi opetusten ja niiden perusteellisen tutkimisen mahtava tuli jälleen leimuta. Dzogchenin laakso, joka kolmenkymmenen vuoden ajan oli ollut pimeä ja tyhjä, oli taas pyhän Buddha-dharman valaisema.

***** ***** *****

Vuonna 1998 Kyabje Rinpoche aloitti Lootusmaan Retriittikeskuksen (Lotus Ground Retreat Centre) rakentamisen Pema Tungin lumotulle niitylle. Tämä oli myös hänen aikaisemman jälleensyntymänsä retriittikeskuksen paikka. Saatuaan valmiiksi ihmeellisen Suuren Täydellisyyden Temppelin vuonna 2003,  Kyabje Rinpoche aloitti Pema Tungin salaisen Suuren Täydellisyyden Sydänolemuksen vuosittaiset opetukset ja voimansiirrot suurelle onnekkaiden oppilaiden joukolle.

Viime aikoina Kyabje Rinpoche on kutsuttu Tsering Jongiin, joka on Jigme Lingpan luostari sekä Dorje Drakin, Mindrolingin, Palrin, Samyen ja Drigangin luostareihin, kuten myös yli viiteenkymmeneen Dzogchenin haaraluostariin antamaan Nyingma-kirjoitusten ja termatekstien opetuksia ja valtuutuksia. Hän on lähettänyt taloudellista apua, kuten myös tulkuja ja khenpoja näihin ja moniin muihin yliopistoihin ja luostareihin - kaikkialle Tiibetiin ja muihin maanosiin - levittämään Buddhan opetuksia. Kyabje Rinpoche oli ensimmäinen mestari, joka kiinalaisten lähdettyä antoi munkinvaloja Samye-luostarissa, samassa temppelissä jossa ensimmäiset seitsemän tiibetiläistä tulivat buddhalaisiksi munkeiksi. Hän on myös pannut alulle laajan avustusohjelman hyväntekeväisyysjärjestönsä Kalsang-säätiön kautta. Näillä ja lukemattomilla muilla tavoilla Kyabje Rinpoche lisää jatkuvasti loistavia ponnistelujaan ja kallisarvoisen traditiomme opetuksia kaikkien olentojen hyödyksi.

Translated from English by Repe Reilin

Go back

 

line23

All content © Dzogchen Monastery

line23